‘Ik was nooit gemotiveerd door geld’: ontmoet de nieuwe sterren van Engelse voetbal

De recente onderzoek naar racisme in de Wereldkampioenschap van 2018 in Rusland heeft uitgebreid tot het grootste energiebrankmerk van de wereld. Na een video van een Red Bull-evenement in Moskou is een Barack Obama-nabootser een banaan achtervolgd.

p> De controverse verscheen over een hoogtepunt van de video van de Red Bull Flugtag-wedstrijd van vorige week, waarin de deelnemers lompe “vliegende” machines versturen die een helling in water storten. Natuurlijk is het geen uitdrukking van racisme.De situatie was absoluut vriendelijk en gelukkigVadim Shevchenko, woordvoerder van Red Bull

In de video waren tenminste vier shirtloze mannen die in blackface make-up waren, en een gekleed als Amerikaanse president, een andere gekleed als banaan achtervolgd .Alec Luhn (@ASLuhn) Guys in blackface & amp; Obama masker achtervolg banaan in Moskou @RedBull event-geen racisme hier @robustmsk http://t.co/mEb1vlp7Dv pic.twitter.com/W1mHw4DGgMJuly 31, 2015

De bananenmateriaal kreeg onmiddellijk kritiek op anti- discriminatie activisten.Robert Ustian, een supporter van de Russische voetbalclub CSKA en oprichter van de groep CSKA Fans Against Racism, heeft eerst de video gezien en zei dat het liet zien dat de Russen vaak de pijn van hun acties niet begrijpen.

Ze vinden dit grappig, dat deze video met Obama en zwarte mensen een banaan achtervolgt is grappig, “zei Ustian. “Het blijkt dat er een probleem is met racisme in onze samenleving die niet wordt opgewekt.”

Foto’s die Obama met bananen laten zien en de Amerikaanse president een aap noemen, zijn vaak op het Russische internet verschenen, ook op een site van afbeeldingen die vaak worden gebruikt door betaalde pro-Kremlin trollen.

Intolerante fans hebben ook bananen gebruikt bij voetbalwedstrijden.In 2011 wierp een fan van het St Petersburg voetbalteam Zenit een banaan bij Roberto Carlos, die toen voor de Russische zijde Anzhi Makhachkala speelde, toen hij de tunnel liep. Bij een andere wedstrijd gooiden toeschouwers een banaan in de richting van de Braziliaanse heelagter.

Vadim Shevchenko, een lid van de communicatieafdeling van Red Bull, ontkende dat de beelden bedoeld waren racistisch te zijn en zeiden dat de banaan achtervolging was niet gepland. Hij zei dat de man in het kostuum van Obama deel uitmaakte van een team genaamd Dollar Goodbye naast Vladimir Putin en Xi Jinping impersonators, terwijl de banaan uit een ander team was gekomen, Crazy Tea Drinking.

“Natuurlijk is het niet een uitdrukking van racisme, “zei Shevchenko. ‘Als je daar was geweest, zou je het begrijpen.De situatie was absoluut vriendelijk en gelukkig. ‘

Red Bull had de video van zijn site later op vrijdagmiddag verwijderd.

De video komt als Rusland in, die het wereldkampioenschap zal hosten in 2018, maakt kritiek tegenover haar unimpressive track record over racisme. Fifa heeft onlangs Rusland opgeroepen om discriminatie in voetbal aan te pakken na een reeks fanincidenten. Ambtenaren, waaronder de minister van sport, Vitaly Mutko, hebben geantwoord dat racisme in het voetbal een probleem is, overal, niet alleen in Rusland.

Eerder in juli heeft de Ghanaanse middenvelder Emmanuel Frimpong, die voor de Russische club Ufa speelt, werd verbannen voor twee wedstrijden nadat hij bij de fans deed om racistische chants op hem te maken.De tegenstander werd niet gestraft in een beslissing die Frimpong “buiten een grap” noemde.

De Braziliaanse striker Hulk, die voor Zenit speelt, zei later dat hij racisme ontmoet in bijna elk spel dat hij in Rusland speelt.

Een rapport van het Fare-netwerk en de Moskou-gebaseerde Sova Center, die discriminatie bestudeert, vond 99 racistische en verre rechtse displays en 21 racistische motiveringen van Russische voetbalfans tijdens de seizoenen 2012-13 en 2013-14.

Red Bull zei in een verklaring aan de Guardian op zaterdag dat ze niet bedoeld waren om een ​​plaats te bieden voor offensieve uitdrukkingen en zou “effectievere maatregelen nemen om dergelijke incidenten te voorkomen”.

“De Red Bull Flugtag-organisatoren in Rusland betreuren dat ze geen anticipatie hebben op een situatie waarin deelnemers een negatieve subtitel zouden kunnen creëren voor een traditioneel plezierige en enthousiaste show,” aldus de verklaring.