UFC Jon Jones kreeg een jaar verbod na het nemen van een pil om de seksuele prestaties te stimuleren

Jon Jones, de kampioen lichte zwaargewicht van de UFC, en een van de grootste lotingen van de organisatie, heeft een schorsing van één jaar gekregen van het Amerikaanse antidopingagentschap.

De 29-jarige had startte afgelopen maand arbitrage bij Usada ten opzichte van een uitwedstrijdproef in juni. Uit de test bleek dat Jones de verboden stoffen clomiphene en letrozol had gebruikt, waarvan hij beweerde dat deze afkomstig waren van een pil die hij gebruikte om de seksuele prestaties te verbeteren. Jones zei dat hij ze niet had gebruikt om hem een ​​voordeel te geven in zijn vechtcarrière. De kampioen voegde eraan toe dat hij geloofde dat hij een merk nam genaamd Cialis, dat geen verboden stoffen bevatte, maar dat het Tadalafil had gekregen. Usada testte Tadalafil en bevestigde dat het de verboden stoffen bevatte.Judo gouden medaillewinnaar Kayla Harrison om ‘frenemy’ Ronda Rousey naar MMA te volgen Lees meer

Terwijl het arbitragepanel zei dat het geloofde dat Jones geen bedrieger was, zei het wel dat hij niet genoeg had gedaan om de substantie die hij nam te bevestigen was toegestaan. “Over het bewijs voor het panel is [Jones] geen cheat voor drugs,” zei het panel. “Hij wist niet dat de tablet die hij had bevat verboden stoffen bevatte of dat die stoffen het vermogen hadden om de sportieve prestaties te verbeteren.Door zijn onvoorzichtige gebruik van wat hij nochtans ‘een pikpil’ noemde, heeft hij niet alleen een jaar van zijn carrière verloren, maar ook een geschatte $ 9 miljoen.

De UFC was het ermee eens dat Jones zorgeloos was in plaats van een cheat. “Hoewel uit het besluit geen aanwijzingen voor het opzettelijke gebruik van verboden middelen door Jones blijken, benadrukt het wel de zorgvuldigheid en toewijding die sporters die in de UFC concurreren, vereisen om ervoor te zorgen dat er geen verboden stoffen in hun systeem terechtkomen”, zei de promotie in een verklaring.

Omdat de opschorting met terugwerkende kracht plaatsvindt, kan Jones opnieuw vechten in juli 2017, een jaar nadat hij uit de kaart werd getrokken voor UFC 200.