Unibet: a kilencedik rangú amatőrektől a Bundesligáig

Mivel Hoffenheim pozíciójában sok klub jelölt volna egy másik tűzoltó menedzsert azzal a egyszerű feladattal, hogy elkerülje a kiesést minden áron, a vidéki Baden-Württemberg-i klub a bizalmukat a fiatalok és a hosszú távúak közé vetette, és nagyon merész lépést tett a jövő felé, függetlenül attól, hogy mi a következő hat hónap.

A mintegy 3000 lakosú TSG Hoffenheim eredetileg 1899-ben alakult, soha nem lépte túl a német labdarúgás ötödik szintjét addig, amíg a turn a XXI. században, amikor a klub öregdiákai pénzt helyeztek a szívére. Dietmar Hopp, milliárdos és a német multinacionális SAP szoftveralapító társalapítója a faluban nőtt fel, és nem csak kiemelkedő lakos volt, Unibet Hungary hanem a TSG ifjúsági csapatában is.Ez volt a pénzügyi befektetése, amely katalizátorként szolgált a Kreisliga A, a nemzeti labdarúgó-piramis kilencedik szintjéig a Bundesliga felszerelésnél mindössze 18 év alatt. Offenheim 28 éves Julian Nagelsmannot nevez ki mint főedző. Röviddel a második világháború után, 1945-ben a modern klub életét TSG Hoffenheimként kezdte, amikor az 1899-ben alapított Turnverein Hoffenheim torna klub és a Fussballverein Hoffenheim futballklub egyesült. A TSG-t a labdarúgó hierarchiában a legalacsonyabb oszlopba helyezték, és évtizedekig ott maradtak ott vagy ott, míg a bajnoki szerkezetátalakítás és promóció a Kreisliga fejlõmagasságához vezetett.Hopp visszatérése fiatalabb napjaiban gyors ütemben haladt a bajnokságokon keresztül három akcióval, hat szezonban. Hopp kezdettől fogva világossá tette, hogy a hosszú távra van benne és egy új, 5000 férőhelyes stadiont adományozott, amelyet teljes egészében saját vagyonával finanszírozták, és időben befejezte a klub 100 éves évfordulóját. A képzeletbeli Dietmar Hopp Stadion (jóllehet azért is fizette), hivatalosan is megnyílt egy meccsen a hatalmas Bayern München ellen, olyan csillagokkal, mint Oliver Kahn, Lothar Matthäus, Stefan Effenberg, Mehmet Scholl, Bixente Lizarazu és Giovane Élber.Amilyen ambiciózus volt, mint az újonnan megjelenő Hoffenheim, még azt sem tudták volna elképzelni, hogy milyen gyorsan válhat ez a lámpa.

Az új stadion a klub átformált képét tükrözi, amatőr faluból egy profi csapat egy felfelé irányuló trend. A 2000-es és 2001-es back-to-back promóciók Hoffenheim-et a Regionalliga-ba vezették, a Bundesliga második bajnoka alatt, a Bundesliga ígéretének Unibet előcsarnokában. Természetesen a helyi érdeklődés a klubban nőtt. A mintegy 300 rajongó átlagos látogatottsága 2000-ben megduplázódott, és mintegy 1500-ra emelkedett az évszaktól kezdve – a százalékos arány jelentős növekedése, de mégis olyan számokról van szó, amelyek kevéssé sértik a klub vidéki gyökereit.

Mindazonáltal a csapat és a részvétel emelkedő tendenciája elérte a fennsíkot a Regionalliga-ban.Ennek a küzdelemnek a kísérlete során a klub lassan felvette a legmagasabb szintű tapasztalatokkal rendelkező játékosokat egy nagyrészt helyi szinten felvett személyzet egy csoportjába. De Hoffenheim folytatta a küzdelmet, és úgy tűnt, mintha elérnék a határaikat, amelyek bár frusztráló hatással voltak a méretükre, történetükre és infrastruktúrájukra. Hopp azonban a olyan tulajdonságokkal, amelyek a szerencsét hozták neki, arra törekedtek, hogy a hivatásos labdarúgást elősegítsék a Rhein-Neckar régióba. Az ötlete három csapat, a TSG Hoffenheim és a regionális szomszédok FC-Astoria Walldorf és SV Sandhausen egyesülését képezte.De a szándékai ellenére a tervezett FC Heidelberg 06 soha nem jött létre több ok miatt, főleg köztük a stadion stadionjában tapasztalható nézeteltérések, valamint azt a tényt, hogy mind Sandhausen, mind Walldorf alapvetően a feeder klubok szerepét veszi igénybe. lecke az SC Freiburg-ból Németországban: visszaszerezze a menedzserét és adjon neki időt. Olvasson tovább Hopp és Hoffenheim elszaladt, vágyott a promócióra és a teljes munkaidős profi labdarúgásra. A kegyetlenség lelógott a klubon, és a 2005-2006-os szezonban nagy a felfordulás a személyzetben.A vezető edzője, Hansi Flick (később Joachim Löw világbajnokság-győztes asszisztense) elveszítette a munkáját, miután a promóció megint elakadt, és Lorenz-Günther Köstner helyettesítőt cserélt le ugyanazon a szezon végén.

Annak ellenére, hogy a Regionalliga egy újabb szezoni vízkínálat megújult csalódottsága ellenére, a klub jelentős lépést tett a sikerhez vezető úton. Azon a nyáron Hopp Ralf Rangnickot vezette. A VfB Stuttgart, a Hannover 96 és az utóbbi időben a Schalke 04 korábbi vezetője, ahol a Bayern München elleni küzdelemért küzdött a címért, Rangnick igazi puccs volt Hoffenheimért, és szándékát mutatta a Hopp nevében. A vidéki Baden-Württemberg felkapaszkodásait már nem lehetett figyelmen kívül hagyni. Rangnick magával hozta az önrendelkezéseit és a megfelelően átadott, győztes promóciót.Bundesliga a kérés első alkalommal. Készen áll a nagy fiúkhoz való keverésre, a TSG-t (Turn- und Sportgemeinschaft) a névből leeresztették, mivel nyilvánvalóan túl sok vidéki, régimódi pezsgést adott. És nem csak a név. A csapat teljes képe megváltozott, és kívülről kilátás nyílt.

A Hopp célja, hogy fenntartható tervet állítson fel, nagy hangsúlyt fektetve a fiatal tehetségek ápolására, de sokan egyszerűen nem tudták megkerülni a klub minden sarkából elfogyasztott hatalmas pénzösszegeket. A labdarúgásban az egyetlen dolog, amit a pénz biztosan nem vesz meg, a szeretet. A klub korábban homályos jellege miatt a futball világának legnagyobb része – rajongók, játékosok, vezetők és újságírók – nem volt előzetes kapcsolatuk a Hoffenheim-szel, semmilyen hivatkozási pont nélkül.Az első alkalom, amikor a klub számos népi radaron jelent meg, az volt a csapatokon átkozódzó csapat fiúcska. Amint látták, hogy más, hagyományosabb klubokat vesznek át, a megvetés nőtt.

A német labdarúgásban a hagyomány kérdése sok súlyt hordoz. A klubokat gyakran a kommentátorok, a játékosok és az újságírók mint “Traditionsverein” jelölik. Ezzel ellentétben a Hoffenheim és később RB Leipzig és kisebb mértékben az FC Ingolstadt klubok általában “műanyag” kluboknak vannak kitéve, akiket gyakran ellenzi a szurkolók, sőt az edzők és a vezetők is. Amint Hoffenheim kiemelkedőbbé vált, az ellenőrzés is így történt.Hoppot folyamatosan kényszerítették római összehasonlításra Roman Abramovicsszal, azzal érvelve, és helyesen, hogy az orosz nem töltötte 15 évet a Chelsea fiatalok felállításában. A dolgok olyan rosszul fordultak elő, hogy Hopp úgy érezte, hogy levelet küld a német labdarúgó szövetségnek, követelve, hogy a csapata felé irányuló nyílt “diszkriminációt” ugyanolyan következményekkel kezeljék, mint a rasszizmus. Facebook Twitter Pinterest Hoffenheim új edzője Julian Nagelsmann Fotó: Carmen Jaspersen / EPA

A pályán Rangnick és Hoffenheim nem állt szándékában a 2. Bundesliga-ban töltött időt, amint megpróbálták bejutni. A Rangnick gyorsan hozzáadott minőséget olyan játékosokkal, mint Demba Ba, Carlos Eduardo és Chinedu Obasi, mivel a csapat többet töltött a liga többi részében.Nem meglepő tehát, hogy a 2007-08-as szezonban a Hoffenheim-et az első kísérletben a Bundesligába vezették be, csak 18 évvel az amatőr futball után a kilencedik szintre.

És amikor jöttek, soha nem néztek vissza, folytatva a lendületet az előző szezonban. Nem volt elégedett a Bundesligánál, és Ragnick csapata repkedett a blokkokból, és közvetlen, támadó focizással csapta össze ellenfeleit. Rögtönzöttek voltak rájuk, egy csavargó stílus, gyakran a gondolkodásmód miatt, hogy ha az ellenzék kettőt szerez, akkor három, négy vagy öt pontot kap.A Demba Ba, Chinedu Obasi és Vedad Ibisevic támadó csapata a szezon első felében tört ki, segítve az előléptetett csapatot az első 17 mérkőzésből 42 gólra, ezzel megerősítve, hogy a Bayern München előtt nem hivatalos téli bajnokok különbség. Bár a klub jellege a Hopp szövetkezetein még mindig sok rajongónak nem tetszett, az emberek nem tudtak élvezni a csapat lovagi szellemét. Hetente héten, otthon és távolban továbbra is sokkoltak, idegesek és megvetik a liga természetes rendjét. Lehet, hogy nem mindenki volt a második csapata, de egyre inkább kapcsolódtak a labdarúgáshoz, mint a pénzük. És nem csak a támadók voltak; a csapat tele volt a tehetséggel.Valószínűleg Rangnick legjobb aláírása volt a brazil középpályás, Luis Gustavo, aki érkezett a 20 éves Corinthianak mindössze 1 millió eurót. Az elegáns és nyugodt fiatalember a Hoffenheim középpontjában a Sejad Salihovic, a bosnyák halálos bal lábával és egy igazi halott labda-ismerőkkel lett a referenciapont.

A Bundesliga szezon első felében a lendületről volt szó, és a téli szünet rossz idõben jött. Nem csak megállította őket a pályájukban, hanem a sors kegyetlen csavarását is okozta, hiszen Ibisevic, a liga legmagasabb gólszerzője 18 gól 17 mérkőzésen, barátságos meccsén megszakította az ACL-ot, és kizárták a többi az évszak.Formájuk szenvedett, és bár Hoffenheim a hetedik helyen végzett – ez egy figyelemre méltó eredmény egy előléptetett csapat számára – a szezon második felében kiábrándító volt, és 12 mérkőzéses győzelem nélküli csíkot tartalmazott. Miért Pep Guardiola ideje a Bayern Münchenben csak akkor tekinthető sikere Tovább

Annak ellenére, hogy nem sikerült elérni ezeket a csúcsokat, a TSG Hoffenheim sikerült stabilizálódni magát, mint egy mid-table Bundesliga felszerelés, és még kezdett látni néhány játékos hívott fel a válogatott. Ugyanakkor, ahogyan a stabilitás és a fenntartható fejlődés értelme Sinnsheim fölé rendeződött, hatalmas zavargások érkeztek.Megdöbbentette a klub döntése, hogy Luiz Gustavo-t eladja a Bayern Münchennek – bár lenyűgöző nyereségért – Rangnick azonnal menedzserként ment le.

Rangnick nem ismerte, Hopp tárgyalásokat folytatott a középpályás átigazolásáról a Bayern egy ideje. Rangnick ambíciója a Hoffenheim-szel nem csak Bundesliga klub volt, hanem az európai színpadon. És bár Hopp megosztotta a látomást, nem tudta feloldani az üzleti hátterét, és látta, hogy az ügyet pénzügyileg is megértette.

Mivel Rangnick – aki három éven belül átvette a klubot a Regionalliga-ból a Bundesligába – 2011 elején a csapat jelentősen elhagyta a klubot, a TSG Hoffenheim-nek hat vezetője volt, és a közelmúltban nevezték ki a hetedik, 28 éves Nagelsmannot.A kinevezés Hoppt és a klubot visszatéríti eredeti feladatkörük egyik legfontosabb részévé: az ifjúság élvonalai. A Nagelsmann-ban elhelyezett hitre Hoffenheim-nek kell adni a figyelmet, aki 2008-ban elkezdte a coaching junior csapatokat, miután a perspektívák térdproblémái befejezették karrierjét 20. évesen. Hoffenheim HU (@ achtzehn99_en) Hivatalos! 28 éves Julian #Nagelsmann átveszi a #tsg vezetőedzőt. Sok szerencsét, Julian. # tsg1899 pic.twitter.com/GmPjrSc6ysFebruary 11, 2016

Mielőtt csatlakozott volna a Hoffenheimhez, Nagelsmann jól ismert volt, mint tehetséges edző. Thomas Tuchel asszisztense volt Augsburgban, 21 éves korukban, és a Bayern München nyilvánvalóan nagyon kíváncsi volt a fiatal edzőre, hogy csatlakozzanak hozzájuk tavaly nyáron, és átvegye az U17-es felszerelésüket, kétségkívül hosszú távú jövővel szem előtt tartva.Hitelükért Hoffenheim tisztában volt a fiatal edző tehetségével, és három éves szerződést adott neki. Amikor az elkövetkező hetekben megvizsgálja, tudni fogja, hogy a fontos emberek szemében már elvégezte a besorolási fokozatot. A klub tekintetében még mindig nem hogy milyen mértékben valósul meg Hopp álma. De egy dolog biztos: Nagelsmann kinevezésének lehetősége van arra, hogy megalapozza a hagyományt, amelyet ő és a klub vágyott.

read more